Rutavdrag för Dödsbo – En Omfattande Guide

Rutavdraget är en skattereduktion som ges för hushållsnära tjänster. Vanligtvis används detta av privatpersoner, men när det kommer till dödsbon finns det specifika regler att följa. Denna guide ger en detaljerad översikt över vad rutavdrag för dödsbo innebär, hur det fungerar och vad du bör tänka på.

+46765260659
info@pickpackflytt.se
Våra tjänster

Begär en gratis uppskattning

Snabboffert (Tjänst)

Vad är Rutavdrag?

Rutavdraget är en form av skattereduktion för hushållsnära tjänster. Dessa tjänster inkluderar:

Städning och rengöring
Flyttjänster
Trädgårdsarbete
Barnpassning
IT-tjänster i hemmet

Avdraget innebär att en del av arbetskostnaden kan dras av från skatten, vilket gör dessa tjänster billigare för privatpersoner.

Rutavdrag - Dödsbotömning.se

Rutavdrag för Dödsbo

Enligt svensk lag kan även dödsbon utnyttja rutavdraget under vissa omständigheter. Här är de grundläggande reglerna:

Tjänster utförda före dödsfallet: Om hushållsnära tjänster har utförts innan dödsfallet och betalats av den avlidne, kan rutavdraget fortfarande göras gällande i den avlidnes sista deklaration.
Tjänster utförda efter dödsfallet: Dödsbon kan också utnyttja rutavdraget för tjänster som utförs efter dödsfallet, men endast under det kalenderår då dödsfallet inträffade. Detta innebär att om en person avlider den 15 februari, kan dödsboet göra rutavdrag för tjänster utförda fram till och med den 31 december samma år.

Vilka Tjänster Kan Dödsboet Dra Av?

Dödsboet kan göra rutavdrag för samma typer av tjänster som en privatperson. Detta inkluderar:

Städning och Flyttjänster: Städning av bostaden och flyttjänster när bostaden ska tömmas och säljas.
Trädgårdsarbete: Skötsel av trädgården, inklusive gräsklippning och beskärning av träd och buskar.
Övriga hushållsnära tjänster: Som exempelvis reparation av hushållsapparater eller installation av IT-utrustning i hemmet.
Ring till oss

0765260659

E-postadress

info@pickpackflytt.se

Ansökan om Rutavdrag för Dödsbo

För att dödsboet ska kunna utnyttja rutavdraget måste vissa steg följas:

Samla Fakturor: Se till att ha alla fakturor för utförda tjänster sparade. Fakturorna måste vara ställda till dödsboet eller den avlidne.
Betalning: Tjänsterna måste vara betalda antingen av den avlidne före dödsfallet eller av dödsboet efter dödsfallet.
Deklaration: Rutavdraget görs gällande i den avlidnes sista deklaration eller dödsboets deklaration för det aktuella året.
Exempel

Om en person avlider den 15 juni 2023 och dödsboet anlitar en städfirma för att städa bostaden inför en försäljning i september 2023, kan dödsboet ansöka om rutavdrag för denna tjänst i dödsboets deklaration för 2023.

Begränsningar och Undantag

Det finns vissa begränsningar och undantag att tänka på:

Tjänster som utförs efter det kalenderår då dödsfallet inträffade: Rutavdraget kan inte utnyttjas för tjänster som utförs efter detta år, även om dödsboet fortfarande existerar.
Maxbelopp: Det finns ett maxbelopp för hur mycket rutavdrag som kan göras. För 2023 är detta belopp 75 000 kronor per person och år, vilket inkluderar både rut- och rotavdrag.
Vad är ett Dödsbo? - Allt om dödsbon - Dödsbotömning.se

Sammanfattning

Rutavdraget kan vara ett värdefullt verktyg för dödsbon för att reducera kostnaderna för hushållsnära tjänster under året då dödsfallet inträffar. Det är viktigt att hålla koll på fakturor och betalningar samt att deklarera korrekt för att dra nytta av avdraget. Om du har frågor eller behöver hjälp med rutavdraget för ett dödsbo, rekommenderas att kontakta Skatteverket eller en skatterådgivare.

Kontakta Dödsbotömning.se för Professionell Dödsbotömning

Att städa ur ett dödsbo kan vara en tung och känslosam uppgift. På Dödsbotömning.se, en del av Pick Pack Flytt, erbjuder vi professionella och omtänksamma tjänster för dödsbon. Vi tar hand om allt från värdering, grundlig städning och bortforsling av ägodelar till att säkerställa att bostaden är i bästa skick för försäljning eller överlämning.

Låt oss hjälpa dig genom denna svåra tid med respekt och omsorg. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation och låt oss visa hur vi kan underlätta processen för dig och din familj.

Läs mer och boka dödsbotömning här. Eller kontakta oss med dina specifika önskemål!

Katja Avatar

Kontakta oss

För att få en kostnadsfri offert eller om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss. Vi är tillgängliga alla dagar i veckan och ser fram emot att hjälpa dig på bästa sätt.

Ring till oss

0765260659

Vi förstår att detta är en svår tid för dig, och vi är här för att göra processen så smidig och respektfull som möjligt.

För akutflytt ring

0765260659