Ägarbyte av Bil vid Dödsbo – Så Här Gör Du

När en person avlider och lämnar efter sig en bil, måste bilen registreras på en ny ägare. Denna process kan vara något komplex och det är viktigt att följa alla steg korrekt för att undvika problem. Här är en steg-för-steg-guide för hur du genomför ett ägarbyte av bil vid dödsbo.

Steg 1: Samla Nödvändiga Dokument

För att genomföra ett ägarbyte av bil vid dödsbo behöver du följande dokument:

Registreringsbevis: Del 1 och Del 2 av bilens registreringsbevis (blå och gula delen).
Dödsfallsintyg med släktutredning: Detta dokument visar vem eller vilka som är dödsbodelägare och kan beställas från Skatteverket.
Bouppteckning eller dödsboanmälan: Dessa dokument visar hur tillgångarna ska fördelas och kan vara nödvändiga för att genomföra ägarbytet.

Steg 2: Fyll i Ägarbytesblanketten

På registreringsbevisets gula del (Del 2) ska uppgifter om den nya ägaren fyllas i. Det är viktigt att alla dödsbodelägare som anges i bouppteckningen eller dödsboanmälan godkänner ägarbytet. Om flera personer är dödsbodelägare, måste samtliga skriva under blanketten.

Steg 3: Skicka in Registreringsbeviset

Skicka den ifyllda och undertecknade gula delen av registreringsbeviset tillsammans med ett dödsfallsintyg och en kopia av bouppteckningen eller dödsboanmälan till Transportstyrelsen. Adressen finns på registreringsbeviset.

Steg 4: Betala Eventuell Skatt och Avgift

Innan ägarbytet kan genomföras, måste eventuella obetalda skatter och avgifter för bilen vara betalda. Kontrollera detta hos Transportstyrelsen och se till att alla betalningar är gjorda.

Steg 5: Försäkring

Den nya ägaren måste teckna en försäkring för bilen från den dag som ägarbytet registreras. Det är viktigt att den nya ägaren kontaktar ett försäkringsbolag och ordnar detta i tid.

Vanliga Frågor

Sammanfattning

Att genomföra ett ägarbyte av bil vid dödsbo kräver att du följer en tydlig process och samlar in alla nödvändiga dokument. Genom att följa stegen ovan kan du säkerställa att ägarbytet sker smidigt och korrekt. Om du är osäker på något steg, tveka inte att kontakta Transportstyrelsen eller en jurist för rådgivning.

Katja Avatar

Kontakta Dödsbotömning.se för Professionell Dödsbotömning

Att städa ur ett dödsbo kan vara en tung och känslosam uppgift. På Dödsbotömning.se, en del av Pick Pack Flytt, erbjuder vi professionella och omtänksamma tjänster för dödsbon. Vi tar hand om allt från värdering, grundlig städning och bortforsling av ägodelar till att säkerställa att bostaden är i bästa skick för försäljning eller överlämning.

Låt oss hjälpa dig genom denna svåra tid med respekt och omsorg. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation och låt oss visa hur vi kan underlätta processen för dig och din familj.

Läs mer och boka dödsbotömning här. Eller kontakta oss med dina specifika önskemål!

Kontakta oss

För att få en kostnadsfri offert eller om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss. Vi är tillgängliga alla dagar i veckan och ser fram emot att hjälpa dig på bästa sätt.

Ring till oss

0765260659

Vi förstår att detta är en svår tid för dig, och vi är här för att göra processen så smidig och respektfull som möjligt.

För akutflytt ring

0765260659